Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Kenmerken van artrose, reuma, fibromyalgie of andere gewrichtsklachten

Als je chronische gewrichtsklachten hebt, kun je moeite hebben met (pijnloos) bewegen. Hierdoor kan het lastig zijn om van het ene naar het andere lokaal te gaan. Ook dingen zoals het sjouwen van boeken, traplopen, concentratieproblemen door vermoeidheid en het niet (langdurig) kunnen schrijven kunnen knelpunten zijn. Je kunt ook last hebben van stijfheid en vochtophoping, vooral na een periode van lang stil zitten in het lokaal. Dit kan van invloed zijn op je mbo-studie of stage.

Dit kom ik tegen

Belemmeringen bij studeren met artrose, reuma, fibromyalgie of andere gewrichtsklachten

Als student met artrose, reuma of andere gewrichtsklachten kun je tegen verschillende belemmeringen aanlopen:

  • Problemen bij toetsen of onderwijs. Stilzitten en concentreren in de les of bij een lange toets is bijna niet te doen voor jou. Je hebt aanpassingen nodig, zodat je de toets kunt maken of de les kunt volgen op een manier die bij jou past.
  • Problemen bij aanwezigheidsplicht/vast lesprogramma. Als je een chronische ziekte hebt, lukt het niet altijd om aanwezig te zijn bij de lessen of stage.
  • Teveel of te weinig energie. Het kan zijn dat je vaak moe bent of soms te veel energie hebt. Hierdoor kan je belemmering ondervinden tijdens je studie of stage.
  • Geldproblemen. Niet iedereen kan een bijbaantje hebben naast de studie. Het kan ook zijn dat je schulden hebt.
  • Problemen met vervoer. Met een chronische ziekte kan aangepast vervoer en dicht bij school of stage parkeren belangrijk zijn.
  • Problemen met huisvesting. Ga je op kamers dan heb je misschien, vanwege je chronische ziekte, aangepaste woonruimte nodig.
  • Problemen met computergebruik. Het kan zijn dat je door je chronische ziekte bepaalde software nodig hebt om goed met de computer te kunnen werken.
  • Problemen bij bereikbaarheid/fysieke toegankelijkheid. Is je school niet toegankelijk ingericht omdat er bijvoorbeeld geen lift aanwezig is? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de mogelijke aanpassingen.
  • Concentratieproblemen. Je hebt moeite om je aandacht bij een taak te houden en bent snel afgeleid. Je wilt graag tips en begeleiding, zodat je lessen beter kunt volgen en opdrachten daadwerkelijk afmaakt.
  • Problemen met stage/werk. Als je een chronische ziekte hebt kan het lastig zijn om een stage of werkplek te vinden, of om deze te behouden. Goede communicatie en afspraken zijn belangrijk om dit goed te laten verlopen.

Deze belemmeringen zijn lastig voor je, maar gelukkig zijn er meer dan genoeg tools en oplossingen die jou kunnen helpen om je studie goed af te ronden. Klik hierboven op de belemmering die jij ervaart en waar jij hulp bij nodig hebt. Je leest er dan nog veel meer over en krijgt meer tips en handvatten. Staat jouw belemmering hierboven niet genoemd? Bekijk dan het overzicht van alle belemmeringen.

Welke voorzieningen, aanpassingen en regelingen zijn er specifiek voor mij?

Dit heb ik mogelijk nodig

Ondersteuning en voorzieningen bij studeren met artrose, reuma, fibromyalgie of andere gewrichtsklachten

Er zijn verschillende aanpassingen of voorzieningen beschikbaar die jou kunnen helpen tijdens je studie op het mbo. Zo zijn er landelijke regelingen, maar ook jouw school biedt extra ondersteuning.

Als student met artrose, reuma of andere gewrichtsklachten heb je mogelijk het volgende nodig:

Bekijk ook de andere voorzieningen die jou misschien kunnen helpen.

Waar kan ik terecht voor hulp op mijn school?

Tips

Vraag op tijd hulp

Antwoord

Elke student is anders en iedereen heeft een andere hulpbehoefte. Het is belangrijk om te onderzoeken wat voor jou werkt. Wees niet bang om op tijd hulp te vragen. Hulp vragen is juist hartstikke sterk, want hiermee laat je zien hoe graag jij jouw mbo-studie succesvol af wilt ronden.

  • Ga in gesprek met een coördinator of vertrouwenspersoon op jouw opleiding of daarbuiten en vraag welke mogelijkheden er allemaal zijn. Schrijf voor jezelf alvast op waar jij behoefte aan hebt en welke hulp jij nodig denkt te hebben.
  • Ga met school in gesprek over maatwerk en gebruik daarvoor de gids van Stichting Zorgeloos naar School: https://www.zorgeloosnaarschool.nl/gids/gids-voor-maatwerk-mbo.

Geef tijdig aan als je belemmeringen in het onderwijs ervaart

Antwoord

Als je vanwege je ondersteuningsbehoefte belemmeringen ervaart, dan kun je samen kijken naar de invloed hiervan op regelingen als het Bindend Studie Advies of de aanwezigheidsplicht. Voor meer informatie, kijk op: https://onderwijsenexaminering.nl/publicaties/handreiking-bindend-studieadvies/

Heb je beginnende gewrichtsklachten?

Antwoord

Ga goed voorbereid naar de huisarts. Breng je klachten in kaart met de tool Reuma?

Heb je een vraag?

Ervaringsverhalen

Lees hier de ervaringsverhalen van anderen

Antwoord
  • Lees hier de ervaringsverhalen van anderen.
  • Deel ook jouw ervaringsverhaal. Met jouw ervaringsverhaal kan je anderen, zoals onderwijsprofessionals en medestudenten een inkijkje geven over wat goed gaat en wat beter kan bij studeren met een ondersteuningsvraag. Een inspiratiebron met tips, tips en flops. Samen met jou zorgt ECIO voor een ervaringsverhaal met impact. 

Organisaties

Via de Hulpwijzer vind je organisaties die expertise hebben op jouw ondersteuningsbehoefte. Bekijk de mogelijkheden van deze tool.