Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Studentenraad op je onderwijsinstelling

Sinds 2011 staat in de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB) dat het hebben van een studentenraad op elke mbo-instelling verplicht is. Het bestuur van de school is verplicht om per school één centrale studentenraad in te stellen. Het bevoegd gezag, in dit geval het College van Bestuur (CvB), moet er voor zorgen dat een studentenraad zijn werk goed kan uitvoeren, bijvoorbeeld dat er verkiezingen gehouden worden en faciliteiten zoals een vergaderruimte. Daarnaast is er op jouw school een ondernemingsraad voor het personeel ook daar moet het CvB voor zorgen.

Deelraden

Naast de centrale studentenraad kan een vestiging of zelfs een opleiding een eigen studentenraad oprichten. Dit noemen we een deelraad. Wanneer er meerdere studentenraden zijn, kunnen die samen één Centrale Studentenraad vormen. Deze gaat over onderwerpen die voor de hele instelling belangrijk zijn. De deelraden praten over zaken die belangrijk zijn voor de opleiding of de vestiging waarbinnen deze deelraad is opgericht. Dit alles wordt vastgelegd in een medezeggenschapsstatuut. Hierin staan alle afspraken die gemaakt zijn met het bevoegd gezag over de medezeggenschapsstructuur in een instelling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel medezeggenschapsraden de school moet hebben, of hoe vaak overlegd wordt met het College van Bestuur. De studentenraad heeft invloed op de inhoud van het statuut. De studentenraad moet instemming geven voordat het statuut gebruikt kan worden. Elke vier jaar wordt opnieuw bekeken of het statuut moet worden aangepast.

Wet Educatie Beroepsonderwijs

De Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB) is speciaal bedoeld voor alle mbo-scholen in Nederland. Maar de ene mbo-opleiding is de andere niet. Daarom is het verstandig om per studentenraad nog een apart huishoudelijk reglement op te stellen. Het huishoudelijk reglement is een document met alle afspraken tussen het College van Bestuur en de studentenraad, die nog niet in het reglement voor de studentenraad staan. Afspraken over beloning, aanwezigheid, ruimte, gedragsregels, budget, et cetera. Aan het begin van elk schooljaar is het handig om deze door te nemen om te kijken of alles nog klopt. Een voorbeeld van een huishoudelijk reglement vind je op de website van JOB. 

Rechten studentraad

Een studentenraad heeft volgens de wet verschillende rechten. Deze rechten zorgen er voor dat de studentenraad iets te vertellen heeft over het beleid van zijn eigen school.

Instemmingsrecht

Het College van Bestuur mag over bepaalde onderwerpen geen beslissing nemen zonder dat de studentenraad hiermee instemt. De studentenraad heeft onder andere instemming bij:

  • het opstellen of veranderen van het medezeggenschapsstatuut;
  • de manier waarop de student informatie van de school krijgt over zijn of haar studie, de planning en organisatie van het onderwijs en de examens;
  • het reglement van de studentenraad;
  • een beroeps- en klachtenregeling; 
  • het model van de onderwijsovereenkomst (OOK);
  • het model van de praktijkovereenkomst (POK);
  • de vrijwillige bijdrage.

Adviesrecht

Het College van Bestuur mag soms pas een beslissing nemen als de studentenraad advies gegeven heeft. Het gaat dan om onderwerpen die directe gevolgen hebben voor de studenten zoals de organisatie en het opleidingsaanbod. De studentenraad moet onder andere advies geven over:

  • werkomstandigheden en voorzieningen voor studenten;
  • rol van studenten bij de interne kwaliteitszorg en zelfevaluatie;
  • inkrimping van de opleiding(en);
  • uitbreiding van de opleiding(en);
  • stopzetten van opleidingen;
  • samenwerking met andere instellingen; 
  • fusie en overdracht van de instelling;
  • beleid dat te maken heeft met intake- en assessmentprocedures. Het instemmingsrecht en adviesrecht staat vastgesteld in de Wet Educatie Beroepsonderwijs. Lees hier de meest recente versie van je rechten.

Initiatiefrecht

De studentenraad kan initiatief nemen. Dit betekent dat de raad:

  • zelf voorstellen kan doen aan het College van Bestuur om zaken te bespreken;
  • kan voorstellen om deelraden voor studenten in te stellen op het niveau van een domein of vestiging;
  • het College van Bestuur mag vragen om bepaalde beslissingen uit te leggen.

Informatierecht

De studentenraad heeft recht op alle informatie die belangrijk is voor studenten. De studentenraad kan het College van Bestuur om bepaalde documenten vragen. Als deze in te moeilijke taal zijn geschreven moet het bestuur ervoor zorgen dat het taalgebruik wordt aangepast zodat het makkelijker te begrijpen is.

Landelijke Geschillencommissie

Het kan zijn dat de studentenraad en College van Bestuur het niet met elkaar eens worden. Op het moment dat dit meningsverschil niet binnen de school opgelost kan worden is er een conflict. Het is dan mogelijk om de Landelijke Geschillencommissie in te schakelen. In deze commissie zitten mensen met veel kennis van de Wet Educatie Beroepsonderwijs. Zij zijn onafhankelijk en bepalen wie er gelijk heeft en of een besluit opnieuw moet worden genomen.

Werkagenda MBO: studentenraad

Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs, het Ministerie van Onderwijs, de MBO Raad en andere organisaties hebben afspraken gemaakt om het onderwijs te verbeteren. Deze afspraken staan in de Werkagenda MBO. Iedere school moet afspraken maken om deze plannen de komende vier jaar - 2023 tot en met 2027 - uit te voeren. Dit noemen we de kwaliteitsafspraken. Als deze afspraken goedgekeurd worden, krijgt de school geld om ze uit te voeren. De studentenraad moet met de kwaliteitsafspraken van de school instemmen, anders worden de afspraken niet goedgekeurd. Zorg er dus voor dat jullie als studentenraad de rest van het schooljaar worden betrokken bij het maken van de afspraken! We hebben een aantal onderwerpen uit de werkagenda waarover jullie goed kunnen meedenken op een rijtje gezet. 

Mbo’ers zijn studenten

  • Scholen moeten het mogelijk maken om studieverenigingen op te richten.
  • Scholen zorgen voor een studentenkaart voor alle mbo’ers. Hiermee heb je recht op studentenkortingen.
  • Scholen zorgen er samen met gemeenten voor dat mbo’ers mee kunnen doen aan het  studentenleven, zoals aan introductieweken. Ook kijken scholen of ze kunnen meebetalen aan studentensportverenigingen, zodat mbo’ers hier lid van kunnen worden.

Studentenwelzijn

  • Scholen maken samen met studenten een plan om ervoor te zorgen dat school een veilige plek is voor alle studenten.
  • Scholen zorgen voor betere begeleiding van studenten met een ondersteuningsbehoefte bij hun aanmelding op school en bij hun stages.
  • Scholen zorgen dat er meer aandacht is voor de mentale gezondheid van studenten. Ook willen ze beter kunnen herkennen wanneer het niet goed gaat met een student en zorgen ze voor plekken waar studenten makkelijk over mentaal welzijn kunnen praten.

LOB

  • Scholen verbeteren loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Ze krijgen meer geld hiervoor, wat ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor het organiseren van kennismakingen met bedrijven.
  • Scholen geven extra begeleiding aan studenten in hun laatste jaar om ze voor te bereiden op hun toekomstige baan.

Stage

  • Scholen verbeteren de stagebegeleiding. Het wordt bijvoorbeeld verplicht dat de stagebegeleider vanuit school minimaal drie keer contact heeft met het stagebedrijf en de student.
  • Scholen zorgen dat studenten gesteund worden en weten waar ze terechtkunnen op school wanneer ze te maken hebben met stagediscriminatie of uitbuiting op stage.
  • Scholen moedigen studenten ook aan om stagediscriminatie te melden. Studenten krijgen bij een melding altijd een vervangende stage.
  • Scholen zorgen er ook voor dat studenten weten waar ze buiten de school stagediscriminatie kunnen melden, als ze zich niet veilig genoeg voelen om dat op school te doen.

Bron: JOBMBO

Overzicht studentenraden

Staat je studentenraad er niet tussen? Geef je studentenraad door aan algemeen@ecio.nl. Dan voegen we deze alsnog toe.

 

Mbo-ambassadeurs Evander en Tim behartigen de belangen van studenten. Ze zitten in de studentenraad. Lees hier hoe Evander en Tim het leven van studenten positief beïnvloeden.

Mbo-ambassadeurs Evander en Tim zetten zich in voor de studentenraad: 'De school is er voor ons