Block
Image
Weergave van het traject van onderwijs en persoonlijke ontwikkeling, met verschillende uitdagingen en taken die men tegenkomt op weg naar het bereiken van het doel.
Block

Onzekerheid of kritiek op je stage of werk, hoe ga je daarmee om?

Tijdens je stage of werk kan onzekerheid jou in de weg zitten. Onzekerheid is een verlengstuk van angst. Je bent bang om te falen. Bang om weer het vooroordeel over mensen met een ondersteunvraag waar te maken. Dat je denkt dat je resultaten niet goed genoeg zijn en dat het beter moet? We geven je enkele tips en inzichten die jou wellicht kunnen helpen en bijdragen aan jouw zelfvertrouwen.

Tips en inzichten

  • Zie fouten als een manier om beter te worden, want vooral van fouten leer je om dingen beter of anders te doen.
  • Besef dat iedereen wel eens fouten maakt. Het is logisch dat je fouten maakt. Niemand is perfect. En perfectie nastreven werkt ook blokkerend. Helemaal als je stage loopt, valt er veel te leren en gaan er dingen mis. Want als je alles al wist, had je toch geen stage hoeven lopen en ervaring op te doen?
  • Je bent niet voor niets aangenomen.
  • Houd rekening met je eigen gedachten, soms werkt je negatieve gedachte automatisch. Bijvoorbeeld door een vervelende gebeurtenis in het verleden.
  • Vergelijk je niet met een ander.
  • Ga in gesprek met je leidinggevende of stagebegeleider wanneer jij het gevoel hebt dat ze jou op een andere prettiger manier kunnen benaderen. Benoem je onzekerheid. Vertel wat de feedback met jou doet. Gebruik geen aanvallende woorden en houding. Maar hou het bij jezelf. Benoem het feitelijk gedrag van de ander en wat voor invloed dit heeft op jou. Bijvoorbeeld; ’Wanneer je op een onaardige toon tegen mij zegt wat ik allemaal fout doe, schrik ik en word ik onzeker. Het lukt dan helemaal niet meer om het goed te doen’. Je zult merken dat er op gelijkwaardig niveau toch een gesprek mogelijk is waarin begrip wordt getoond. Zo werk je samen aan een veilige werkrelatie.
  • Als je begeleider vind dat je beter kan dan je laat zien, denk dan eens aan een glas dat half vol is. Door je onzekerheid zie je niet wat er in het glas zit en is het glas dus half leeg. Je begeleider gelooft in jou: het glas is dus halfvol. Er zijn kennelijk heel wat dingen die je wel lukken. Door meer aandacht aan deze dingen te geven, kun je er steviger in je schoenen komen te staan. Richt je aandacht dus meer op wat wel lukt, dan op wat nog niet zo goed lukt.
  • Je kan door omstandigheden wat foutgevoeliger zijn. Accepteer dit van jezelf en deel het met de mensen waarmee je samenwerkt. Zij hebben hiervoor vaak alle begrip.
  • Overcompenseer niet door extra werk te doen, dit geeft alleen maar stress.
  • Niet alles wat je moet veranderen aan je werk is ‘fout’. Je begeleider of opdrachtgever kan soms de voorkeur voor een andere aanpak of woordgebruik hebben of een invalshoek waar jij niet aan hebt gedacht.
  • Vier jouw goede resultaten: wat ging er deze week of maand goed.
  • Naast angst komt ook vaak perfectionisme om de hoek kijken bij onzekerheid. Als je te perfectionistisch bent en alles helemaal perfect wilt doen, besteed je vaak teveel tijd aan details waardoor je problemen kunt krijgen met de deadline van je opdracht. Dit vergroot je onzekerheid nog meer. Ben tevreden met een 8 in plaats van een 10.

Kritiek op je werk krijgen is nooit leuk. Maar wat nu als je het ziet als een mogelijkheid tot groei? Lees de tip van Maaike hoe je leert omgaan met kritiek, hoe onzeker je ook bent.